Portul Constanța, poarta principală de tranzit pentru heroină și cocaină. Dar marijuana e deja „Made în Romania”, confirmă secretarul de stat Despescu

Publicat: 27/09/2023, 17:26
Actualizat: 27/09/2023, 17:30

Portul Constanța este una din cele mai mari căi de intrare a drogurilor de mare risc, heroină sau cocaină, în Uniunea Europeană. În 2021, structurile antidrog au reușit o captură record de heroină, locul doi în Europa, 1,5 tone dintr-un singur transport. Zeci de containere sunt controlate zilnic, susține secretarul de stat pentru ordine şi siguranţă publică în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, dar operațiunile și capturile nu pot fi făcute publice înainte de a finalizată întreaga anchetă, care vizează întreg lanțul infracțional, de la producător, distribuitor, destinatar, retailer și consumator.

Dacă drogurile de mare risc provin din import, cele mai ușoare, ca marijuana, sunt cultivate în cea mai mare parte în România. Ceea ce demonstrează că România nu mai este doar țară de tranzit, ci producător, distribuitor și consumator de stupefiante, vezi VIDEO.

Capturi de droguri, la ordinea zilei

Secretarul de stat pentru ordine şi siguranţă publică în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a declarat, miercuri, că în Portul Constanţa s-au înregistrat capturi de droguri şi în ultima perioadă, dar a precizat că aceste cazuri nu pot fi mediatizare instant. El a dat exemplul că cea mai mare captură de heroină, amintită mai sus, a fost făcută publică abia după 3 ani.

“Astăzi vă confirm că în Portul Constanţa sunt capturi de droguri şi în ultima perioadă. Cazurile respective nu pot fi mediatizate în acest moment. Înţelegeţi foarte bine de ce, ţine de traseul, destinaţia, trasabilitatea şi documentarea activităţii grupurilor implicate”, a transmis secretarul de stat, sugerând că instituțiile antidrog române nu lucrează singure și de capul lor.

Constanța deține recordul absolut

Despescu confirmă că în Portul Constața este poarta principală de acces a stupefiantelor de mare risc în România, și ulterior în Uniunea Europeană. Întrebat de ce în condițiile în care în alte porturi din Europa sunt anunțate anual zeci de tone de droguri, de ce noi nu ne fălim cu performanțe similare, Despescu a raportat suma capturile care nu mai pot compromite investigațille, vezi VIDEO.

“Cele mai mari capturi realizate de structurile de la Antidrog sunt prin Portul Constanţa. Cu privire la aceste acţiuni am menţionat, o repet, este nevoie de o perioadă mare de timp pentru documentare şi confirm încă o dată că în ultima perioadă au fost realizate capturi de colegii de la structurile Antidrog, capturi care astăzi nu pot fi comunicate public. Aşa e normal, să se realizeze o documentare totală, pe tot traseul, destinaţie, ramificaţie, tragerea la răspundere penală a întregii reţele”, a răspuns Despescu.

5000 de containere periate de antidrug cu un scanner ruginit

El a mai afirmat că structura Antidrog a făcut verificări în peste 5.000 de containere aflate în Portul Constanţa.

“Vă exemplic activităţile derulate în acest an de structura Antidrog din Portul Constanţa, este organizată această structură în Portul Constanţa, care a făcut verificări în peste 5.000 de containere. Toate containerele respective au fost verificate fizic pe baza analizelor de risc. În plus, în Portul Constanţa, Poliţia Română s-a dotat pe fonduri externe nerambursabile cu un scaner mobil care acţionează exclusiv aici. În acest an au scanat peste o mie de containere. Ieri, de exemplu, din raportarea zilnică, rezultă că au fost verificate 74 de mijloace de transport şi containere de către colegii de la Transporturi, cei care gestionează, cei care administrează acest scaner”, a mai declarat Bogdan Despescu.

Fostul ministru de Interne Lucian Bode a declarat, în 18 septembrie, la Parlament, despre capturile de droguri din Portul Constanţa, că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, dar că avem, într-adevăr, o problemă şi aceea se numeşte lipsa scanerelor, pentru că avem un singur scaner şi acela îmbătrânit.

Citiți și: Abundență de DROGURI pe străzile României, dar zero grame capturate în Portul Constanța în ultimii 2 ani. Activitatea, în creștere

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua lege a salarizării unice. Cum vor fi calculate sporurile
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu